Obstacle running! Een nieuw verslaving

Dat leek me de enige manier om af te komen van het roken.

Wat inmiddels eigenlijk niet meer echt roken was, maar een zichzelf herhalend ritme van stoppen en weer beginnen, stoppen weer beginnen, stoppen weer beginnen… Gelukkig ken ik mezelf… en ben ik mans genoeg om te erkennen dat de verslavingsgevoeligheid hoog is, dus leek het me een slim plan om op zoek te gaan naar een nieuwe, meer gezonde verslaving. Nou.. dat is gelukt hoor mensen! In oktober 2015 begon ik via een goede vriend te trainen met een Personal Trainer in Nieuwegein. De doelstelling was Mud Masters obstacle run in Maart 2016 en de stok achter de deur een eigen vlog op YouTube.

Tough Ground blogger Menno Stam aan het woord. Wij waren benieuwd wat zijn doelen zijn, waarom hij is begonnen met obstacle running en wat zijn motivatie is voor 2018. Lees zijn verhaal en deel het.

Het bleek een gouden combinatie!

Niet qua kijkcijfers maar wel qua motivatie. Ergens op die rubberen vloer, kwijlend en rochelend in mijn eigen zweet werd er iets in mij wakker… Iets wat nog niet heel sterk was… maar al wel heel krachtig voelde. Een innerlijke drive die de potentie had om vele malen sterker te zijn dan dat knagende nicotine beest in mijn achterhoofd.

Fast Forward naar oktober 2017… anders wordt dit geen blog maar een levensverhaal en volgens mij is dat niet de bedoeling. Inmiddels is er veel gebeurd… Ik heb talloze obstakel runs gedaan, halve marathons gelopen, de Iron Viking… en ik ben verhuisd van Amsterdam naar Almere… En van mijn Fysiotherapeut hoorde ik dat er een nieuwe sportschool is geopend, Toughground… met een indoor obstakelbaan en lessen OCR.

Ik ben geen gelovig mens, maar ik kan de grillen van het lot wel waarderen. Want het is natuurlijk fantastisch dat ik nog geen jaar in Almere woon… of er staat een Obstakelbaan om de hoek! Dit heeft er alle schijn van dat IETS of IEMAND mij iets probeert te vertellen…
En dat klopt… het is alleen geen hogere macht maar Michael.
En ZIJN boodschap is allesomvattend;

Als je dan toch een keer wilt racen in je age groep, probeer je dan te kwalificeren voor het WK OCR in London, oktober 2018.

 Dit  moet ik even op mij laten inwerken…

42 jaar… trillend op mijn benen… als hij is verdwenen. Het leek me alleen maar leuk om een keer mijn eigen snelheid te testen… Dit is 100 stappen verder dan gedacht… Ga ik dit echt doen? Ben ik hier klaar voor? Het antwoord komt al snel in de eerste weken van januari 2018.

NEE, ABSOLUUT NIET

Mijn conditie is na een belachelijk drukke kerstperiode keihard achteruit gegaan, mijn spieren voelen als pap en mentaal ben ik zo slap als een uitgewrongen vaatdoek die te vaak gewassen is op hoge temperatuur. Als ik zou beschikken over cheerleaders, dan zou hun yell zich beperken tot “We voelen ons K, U, T… K U T!!!!!!!”

Iedere les is een mentale martelgang… Ik voel in iedere vezel van mijn lijf dat ik te kort schiet… de fantastische andere OCR-ers schieten me aan alle kanten voorbij… Mijn techniek op de obstakels is om te janken en Michael is net zo hard als de baan waar ik straks overheen moet; “Kom op Menno, dit moet je kunnen om het te halen!”

Maar ik kan het niet…

Van uitstel komt afstel!

Eind januari groeit de twijfel. Of het wel slim is… of ik mezelf niet gigantisch voor lul zet… of ik wel helemaal spoor…

En dan gaat in één keer de knop om… besef ik me opeens; kan-niet bestaat niet… had-ik-maar wel!
Ik pak mijn credit card en het grote inschrijven is begonnen. Worldpass voor de OCR Series van StrongViking…. De eerste OCR series in Furstenau 10 maart… én de ultieme stok achter de deur… pre-registratie voor het WCOCR in London…

Er is nog wel een weg terug… maar er zijn veel meer wegen vooruit. Ik schrijf me in bij Monique Pols voor een persoonlijk begeleidingstraject, omdat ik weet hoe belangrijk een goed plan en goede voeding is voor het halen van je doelen. Samen met Michael geven zij mij de bouwstenen die ik heel hard nodig ga hebben om dit doel te bereiken. Ik train met super gemotiveerde OCR liefhebbers met ieder hun eigen doel, hun eigen sterke en zwakke punten… en samen worden we iedere week beter, sneller en sterker…

Een nieuwe verslaving?

Klaas Boomsma vertelde tijdens zijn workshop dat ook hij was begonnen met hardlopen tijdens het afkicken van zijn verslaving. En dat hij sindsdien regelmatig de vraag krijgt; heb je de ene verslaving niet ingeruild voor een ander?

Ik kan voor mezelf zeggen dat dit NIET het geval is. Het sporten is iets geworden wat mijn nicotine verslaving nooit is geweest; onderdeel van een groter plan. Regelmatig sporten is niet alleen goed voor mijn gezondheid, het geeft me ook de energie om actiever te genieten van mijn gezin en de drive om het zakelijk meer gefocused aan te pakken.

Die sigaret was niet meer dan een uitlaatklep, sporten een motor met zestien kleppen. Al weet ik technisch gezien te weinig van auto’s om zeker te weten dat die vergelijking ergens op slaat. Maar zo voelt het wel en dat is minstens zo belangrijk!

Dus volg mijn OCR avontuur op instagram; mennostam. En tot ziens bij Tough Ground!

1 gedachte over “Obstacle running! Een nieuw verslaving”

 1. Wow Menno,

  Sterk verhaal. Ik sluit me er helemaal bij aan.

  Onze groep OCR mensen is fantastisch. Ik ben inmiddels ook niet meer verslaafd aan roken en heb ook die verslaving overwonnen door te gaan hardlopen.
  Toen ik hoorde een maand geleden van Touch Ground ben ik direct in de auto gestapt en er naartoe gereden. Ik werd super ontvangen het voelde gelijk goed.

  Iedere keer dat ik met jullie mag trainen is weer een avontuur. Iedereen is elke les weer 100% met zijn doelstelling bezig. En nog mooier we staan er ook voor elkaar.

  Michael en zijn mannen.
  Bedankt en ga vooral zo door.👍

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X