Spartan Race Sprint in IJmuiden

Daar zat ik dan weer, de gebruikelijke zondagmiddag zo’n anderhalf jaar geleden; met een enorme kater Spartan Race kijkend op de bank, dromend over het feit dat ook ooit mee zou kunnen doen. Ik weet nog goed dat ik tegen een vriendin, die naast mij op de bank zat, zei: “ok, kijk, dat ga ik doen.” Nadat ze eerst even had gecheckt of ik niet nog dronken was, volgde de verbazing.

Tough Ground blogger Kylie Spaans aan het woord. Wij waren benieuwd wat haar doelen zijn, waarom is zij gaan sporten en wat haar motivatie is voor 2018. Lees haar verhaal over Spartan Race Sprint in IJmuiden en deel het.

De verbazing zag ik ook bij andere mensen terug als ik hen vertelde over mijn plannen. “Jij en afzien en modder? Dat is geen combinatie hoor.” Hoe vaker ik hoorde van anderen dat zij dachten dat ik het niet zou halen “tsja, je kan altijd halverwege stoppen he”, hoe vastberadener ik werd. Niet lang daarna kwam Spartan Race met de aankondiging de race in IJmuiden/Amsterdam uit te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan. Ik deed mee in de Spartan Race Sprint in IJmuiden. Ik was direct verliefd op de sport: wat is het geweldig om zo af te zien, je zo te verbazen over je eigen kunnen, door te kunnen gaan terwijl je hoofd al 30 keer gezegd heeft dat je echt moet stoppen en uiteindelijk te finishen. Het doel voor 2018 was mij dan ook al snel duidelijk: één trifecta lopen (binnen Spartan betekent dit een sprint, super en beast afstand in één jaar) en het liefst twee!

 “You’ll know it at the finish line” zeggen ze bij Spartan Race altijd.

Ik wist een ding heel zeker bij het passeren van de finish; ik vind dit geweldig, ik wil dit nog vaker doen en ik wil er heel goed in worden. Via mensen die ik ontmoet had bij de Spartan Workout tours, kwam ik bij Tough Ground terecht. Na een maand trainen, oftewel, keihard proberen de rest bij te houden en daarna gesloopt van de spierpijn in je bed te liggen, kwam de volgende Spartan Race. Om het lekker laagdrempelig te houden (not) koos ik voor een Super afstand in Valmorel, Frankrijk. Dit kwam neer op 17 kilometer ploegen door de dikke sneeuw met 1500 meter hoogteverschil (en tussendoor nog 30 obstakels). Dit was next level afzien, aangezien ik halverwege de run in een beekje met smeltwater viel en zeiknat de laatste 7 kilometer door de sneeuw af mocht maken. Guess what, deze vrouw finishte (ondanks de 180 burpees die ik heb mogen springen wegens niet gehaalde obstakels) en wat voelde dat geweldig! Vanaf dat moment, en door de geweldige coaching vanuit Tough Ground, kreeg ik steeds meer het gevoel dat “the sky the limit” is, zolang ik er maar honderd procent voor ga.

De geweldige coaches van Tough Ground bleven tegen mij zeggen dat een combinatie van Crossfit en OCR mij veel sterker zou kunnen maken. Ik had Crossfit al eerder overwogen, maar door mijn eigen onzekerheid nooit de stap durven te maken hieraan te beginnen: al die  mannen, al die gewichten, al die moeilijke skills en al dat intimiderende gegooi met die gewichten… Onder het mom van “doubt kills more dreams than failure ever will” en wetende dat ik vier topcoaches achter mij had staan, ben ik dan toch begonnen met de fundamentals en intussen doorgestroomd naar de Crossfit lessen. En guess what, ook dat gaat goed!

Het komende jaar loop ik nog minimaal vijf Spartans, twee Strong Vikings en wat losstaande runs, zowel individueel als met een groepje mensen van Tough Ground. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ik mijn doel van 2018 ga behalen: één of twee trifecta’s! Het mooie aan OCR is dat je er een completer mens van wordt en jezelf uit kan blijven dagen, want als ik dit jaar al 1 of 2 trifecta’s loop… wie zegt dat ik dan in 2019 niet in mijn age-group mee kan gaan starten en daar redelijke finish tijden in kan lopen? Zeker met de fantastische begeleiding die zowel Michael “niet nadenken, gewoon gaan!”, Ernst, Dennie en Mo mij bieden.

En voor iedereen die twijfelt te beginnen aan deze geweldige sport: if it excites you and scares the crap out of you at the same time, it probably means you should do it!

See you at Tough Ground! Kylie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X